Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Chalcedon - tajemný klenot přírody, jeho význam a účinky

Chalcedon je vzácný minerál patřící do skupiny křemičitanů. Jeho název je odvozen od starověkého řeckého přístavního města Chalcedon, které se nacházelo na pobřeží Bosporu (dnešní Istanbul). Vyznačuje jemnou mikrokrystalickou strukturou a je známý svými různými barvami. Chalcedon není jen krásným minerálem, ale je také ceněn pro své energetické vlastnosti. Věří se, že modrý chalcedon má uklidňující a harmonizující účinky na emocionální stav člověka. Je považován za kámen komunikace a vyjadřování sebe sama. Mnozí lidé ho nosí jako ochranný amulet nebo ho používají při meditacích a relaxačních cvičeních. Chalcedon je také spojován s povzbuzením intuice a vyvážením emocí. Věří se, že chalcedon přináší lidem štěstí a úspech. Údajně má schopnost dodávat krásnu, sílu, radost i energii. Dokáže také navodit klidné pocity a podporuje mezilidské vztahy. V některých kulturách se věří že dokáže vyhnat strach, deprese i smute a dokáže zlepšit paměť a schopnost naslouchat a porozumnět.

Barva: Jeho barevné variace zahrnují bílou, modrou, hnědou, růžovou, žlutou a zelenou. Nejznámější a nejrozšířenější je modrý chalcedon, který se využívá při výrobě šperků a ozdobných předmětů. Modrý chalcedon se vyskytuje ve formě průhledných až poloprůhledných krystalů nebo jako hladké a lesklé kameny vhodné pro různé druhy zpracování.

Naleziště: Tento minerál se vyskytuje po celém světě, přičemž největší a nejznámější naleziště se nacházejí v Turecku, na Madagaskaru, v Brazílii, Indii a v USA.
Díky svému výskytu po celém světě je kámen Chalcedon dostupný lidem z různých koutů planety. Některé z nejvýznamnějších nalezišť se nacházejí v brazilském státě Rio Grande do Sul, kde se těží modrý a růžový Chalcedon. Uruguay je také známé pro svou produkci vysokokvalitního modrého Chalcedonu. Indie přispívá na trh s různými odstíny Chalcedonu, včetně růžové, hnědé a zelené. USA, především státy Arizona, Oregon a Kalifornie, jsou dalšími zeměmi s bohatými nalezišti Chalcedonu.

Jednou z vlastností chalcedonu je jeho jemná textura a hedvábný lesk. Má tvrdost 6,5-7 na Mohsově stupnici tvrdosti, což znamená, že je dostatečně tvrdý na to, aby odolával běžnému opotřebení. Chalcedon se často vyskytuje ve formě agregátů nebo jako plátkovité, kulovité nebo válcovité krystaly. Je také známý pro svou průhlednost a podle toho se dělí na průhledný a poloprůhledný.

Vzhledem k jeho estetickým vlastnostem a výskytu se chalcedon stává oblíbeným materiálem pro výrobu šperků a ozdob. Šperky vyrobené z chalcedonu jsou často vyhledávané pro svou krásu a jedinečný vzhled. Díky svým různým barvám a texturám nabízí chalcedon různé možnosti designu a inspiruje šperkaře po celém světě.

V minulosti byl chalcedon považován za ochranný kámen námořníků a cestovatelů, kteří věřili, že jim přináší štěstí a chrání je před nebezpečím na jejich cestách. Dnes je oblíbeným kamenem nejen ve šperkařství, ale také v oblasti esoteriky a alternativní medicíny. Kromě toho, že je kámen Chalcedon využíván v šperkařství, má také širokou škálu průmyslových využití. Vzhledem k jeho odolnosti vůči kyselinám a zásadám se používá v chemickém průmyslu. V oblasti stavebnictví se využívá jako materiál pro obklady a dlaždice. V medicíně je Chalcedon využíván pro své energetické a terapeutické účinky při léčbě různých onemocnění.

Chalcedon je vhodný pro tato znamení zvěrokruhu: Kozoroh, Blíženci, Rak, Střelec

Chalcedon u nás najdete hned v několika variantách. Jendou z nejoblíbenějších typů chalcedonu je imitace praskaného ledového achátu, kterou nabízíme ve stvětle a tmavě modré, oranžové, červené, šedé a růžové barvě. Krásný je také chalcedon v červené a fialové barvě, který máme v 8mm variantě. Minimalistické korálky chalcedonu u nás najdete napříkad ve 3mm světlé variantě

Přírodní chalcedon (dračí achát) - korálky, ledové, modré, 8 mm Přírodní chalcedon (dračí achát) - korálky, ledové, tmavě modré, 8 mm Přírodní chalcedon (dračí achát) - korálky, ledové, růžové, 8 mmPřírodní chalcedon (dračí achát) - korálky, ledové, šedé, 8 mm

chalcedon 3mm korálkychalcedon růžový fialový, korálky