Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Jak vypočítat délku náramku?

Na tuto otázku se nás ptá spousta z vás. Proto jsme se rozhodli, že na toto téma sepíšeme článek. Výpočet délky náramku z korálků je vlastně úplně jednoduchý. Budete k tomu potřebovat pouze krejčovský metr nebo nějaký provázek a pravítko.

Celý postup je krok po kroku popsán a znázorněn v následujících ilustracích. 

1. Krok - změřte si obvod zápěstí

Obvod zápěstí si můžete změřit buď pomocí krejčovského metru nebo pomocí provázku, který si omotáte kolem zápěstí a jeho délku následně změříte na pravítku. Náramek by nikdy neměl být kratší než číslo, které vám právě vyšlo. Pokud by náhodou byl, znamenalo by to, že by vám byl malý a táhnul vás.

jak změřit délku náramku metrem

nebo 

změřené délky náramku provázkem změřit náramek

2. Krok - potřebná délka návlekového materiálu (elastomer/lycra atd.)

Nyní je potřeba přičíst místo na kuličky, aby vám náramek hezky seděl. K obvodu zápěstí přičtěte cca 1 - 1,5 cm. To z toho důvodu, aby se vám kuličky na ruku dobře vešly a náramek nebyl moc těsný. V případě, že používáte hodně malé korálky, menší než 6 mm, raději přičtěte pouze 1 cm. Výsledné číslo označuje délku, kterou by měl váš náramek mít.

Pozor! Návlekový materiál si ale vždy nechte delší, než má být výsledný náramek. To z toho důvodu, abyste jej mohli pohodlně zakončit uzlíkem.

připočítání nadměrku pro náramek

Ukázkový příklad: Pokud jsme v kroku číslo 1 naměřili obvod zápěstí 16 cm, v tomto kroku k němu přičteme 1,5. Dohromady nám tedy vyjde číslo 17,5 cm.

3. Krok - výpočet korálků

Nyní už víte, jak dlouhý by váš náramek měl být. V tuto chvíli máte dvě možnosti. První možností je navléct tolik kuliček, dokud nenaměříme požadovanou délku náramku. (dle ukázkového příkladu 17,5 cm).

kolik kuliček je potřeba na náramek

Druhou možností je výpočet požadovaných kuliček. Kolik korálků na náramek potřebujete se odvíjí od jejich průměru a délky náramku. Požadovanou délku náramku stačí vydělit průměrem korálků, které chceme použít. Následné číslo doporučujeme zaokrouhlit nahoru, aby vás náramek nestahoval nebo použít menší komponenty či korálky, které poslední korálek nahradí.

výpočet potřebného počtu kuliček na náramek

Ukázkový příklad: Pokud chcete náramek o délce 17,5 cm a použijeme na něj korálky o velikosti 8 mm. Stačí vydělit 17,5/0,8, což se rovná 21,88. Na náramek je tedy potřeba 22 korálků o velikosti 8 mm.

4. Krok - zakončení náramku

Nyní stačí náramek zakončit. Náramek zakončíte spojením konců pomocí 3 klasických uzlíků.

ukončení náramku uzlíkem

A to je vše! Máte hotovo. :) 

Dejte nám vědět, zda Vám článek pomohl a jestli chcete takových návodů víc.