Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Jak zakončit náhrdelník aneb práce s kalotou

Začínáte vyrábět náhrdelníky z korálků a nevíte, jak je zakončit? Nebo už jste slyšeli o tom, že existuje kalota, ale nevíte jak ji použít? V tom případě jste tu správně, protože si to v tomto článku ukážeme. Náhrdelníky z korálků se nejčastěji navlékají na nylonové lanko nebo silon. Využít můžete mnoho dalších materiálů jako jsou bavlněné nitě, pruženky nebo nylonové šňůry. Vždy záleží na tom, jak chcete, aby váš náhrdelník vypadal. My většinu našich náhrdelníků navlékáme na nylonová lanka. Nylonové lanko je složeno z několika tenkých kovových vláken, která jsou potažena nylonem. Nylonová lanka se vyrábí v různých tloušťkách a několika barvených prodedeních, takže si každý vybere to, které pro je pro jeho šperk to pravé. Tato lanka volíme vždy v případě, kdy chceme mít korálky po celé délce náhrdelníku.

Co budete na výrobu náhrdelníku potřebovat?

Dále budete potřebovat: nůžky a ploché kleště

1. krok
Na nylonové lanko navlékněte korálky v takovém pořadí a délce, jak chcete aby vypadal váš náhrdelník.

nylonové lanko na výrobu náhrdelníku na co je nylonové lanko  jak vyrobit náhrdelník z korálků

2. krok 
Pokud jste s délkou náhrdelníku spokojeni, je čas náhrdelník zakončit. Oba konce náhrdelníku se zakončují stejným způsobem. Nejdříve si vezměte jeden z konců, tedy jedno lanko a provlékněte ním otevřenou kalotu. Nylonové lanko provlékněte otvorem uprostřed kaloty. Lanko vždy provlékejte z venčí, tedy směrem do bříška kaloty. 

jak použít kalotu jak zakončit náramek pomocí kaloty, návod

3. krok
Nyní na nylonové lanko navlékněte zamačkávací rokajl

navlékněte zamačkávací rokajl zamačkávací rokajl a kalota

4. krok 
Rokajl umistěte, nejlépe na střed vypouklého bříška kaloty. A zmáčkněte ho plochými kleštěmi, čímž se zafixuje místo ukončení náhrdelníku. Nebojte se rokajl pořádně zmáčknout. Měla by se z něj stát malá placička. Nylonové lanko ustřihněte asi 2-3 mm za rokajlem.

zmáčknutí zamačkávacího rokajlu pomocí plochých kleští zakončení náhrdelníku, rokajl a kalota zakončení náhrdelníku

5. krok
Rokajl umistěte doprostřed mezi bříška kaloty a pomocí plochých kleští kalotu zavřete.

uzavření kaloty pomocí plochých kleští jak uzavřít kalotu uzavřená kalota

6. krok 
Nyní spojte kalotu a zapínání pomocí propojovacího kroužku.

propojení kaloty a zapínání propojení kaloty a zapínání propojení kaloty a zapínání pomocí kleští propojení kaloty a zapínání

7. krok
Stejný postup opakujte s druhou stranou náhrdelníku. Nejdříve provlékněte kalotu (opět z venčí, tedy směrem do bříška kaloty) a následně zamačkávací rokajl. Před zmáčknutím rokajlu si dejte pozor na to, ať jej zmáčknete ve správném místě. Kalota i zamačkávací rokajl by měly být, co nejblíže ke korálkům. Pozor na to, ať rokajl nezamáčknete moc daleko od korálků, pak by vám vznikla mezera mezi korálky a kalotou a šlo by vidět lanko, což nevypadá profesionálně a ani esteticky hezky. Po zamáčknutí rokajlu uzavřete kalotu pomocí kleští a propojte ji se zapínáním pomocí propojovacího kroužku.
A to je vše. Náhrdelník je hotový a můžete ho rovnou začít nosit.

hotové zapínání u náhrdelníku návod jak ukončit náhrdelník návod jak zakončit náhrdelník krok za krokem