Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Kámen Křemen: Původ, Význam a Charakteristika

Křemen je jedním z nejběžnějších minerálů na Zemi a zároveň patří mezi nejcennější a nejvíce využívané horniny v lidské historii. Jeho původ sahá do hluboké geologické minulosti, kdy byl vytvořen z krystalického oxidu křemičitého, chemické sloučeniny složené z křemíku a kyslíku (SiO2). Křemen se vyskytuje v různých podobách, jako jsou krystaly, křemičitý písek, chalcedon, achát či křemenec, a využívá se v široké škále průmyslových, vědeckých a dekoračních aplikací. Křemen měl pro lidskou civilizaci klíčový význam již od pravěku. Byl využíván jako nástroj, zbraň, šperk, ozdoba a stavební materiál. V dnešní době má široké uplatnění ve vědeckém výzkumu, průmyslu a výrobě.

Křemen byl vždy velmi univerzálním kamenem, který se často používal i v léčitelství. Jedná se o silný zesilovač a údajně umí energii pohlcovat, uvolňovat nebo i regulovat. Díky těmto účinkům je vhodný pro navození rovnováhy a harmonie. Podporuje prý také samostatnost, sebezdokonalování a dokáže údajně ochránit před vším zlým a negativním. Křemen se také používal při problémech s nespavostí a v současnosti ho někteří používají pro snížení elektromagnetického záření. Křemen prý dokáže pomoci na cestě k rovnováze a harmonii a to hlavně díky tomu, že učí naslouchat svému nitru. Pomáhá údajně lidem utevřít srdce i jejich mysl na cestě k novým zkušenostem a obohacuje na duchovní úrovni.
Je vhodný jako regulátor pro ostatní kameny.

Naleziště: Křemen se nachází v různých typech hornin, včetně sedimentárních, magmatických a metamorfních. Vyskytuje se téměř po celém světě a jeho naleziště jsou rozmanitá. Některé z nejznámějších nalezišť křemene jsou USA (Arkansas), Brazílie, Madagaskar, Rusko, Austrálie. 

Barva: Křemen může mít různé barvy a odstíny, které jsou způsobeny různými chemickými nečistotami nebo inkluzemi v krystalové struktuře. Bílý křemen je nejběžnější a má čistý, bezbarvý vzhled. Další barvy zahrnují růžovou, žlutou, fialovou, hnědou, černou a dokonce i průhlednou. Některé vzácné odrůdy křemene mohou mít spektakulární vzhled díky jiskřivým inkluzím, které se označují jako "růžový křišťál" nebo "jiskřivý křemen".

Vhodný pro tato znamení: střelec a ryby

Na našem e-shopu najdete křemen v mnoha provedeních a velikostech. Například rutilový křemen máme ve variantě valounků, ale i klasických kulatých korálků. Jahodový křemen u nás najdete jako valounky nebo broušené 2 mm a 3 mm korálky. Dále také jako 10x9-10 mm.

křemen jahodový křemen valounky, korálkyPřírodní křemen - korálky vícebarevné, 2 mm rutilový křemen korálky Přírodní rutilový křemen - dvojjehlan, 9x7 mm Přírodní jahodový křemen - korálky, broušené, 2 mm Přírodní jahodový křemen - korálky, broušené, 10x9-10 mm