Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Ketlovací kleště a sady

Ketlování je jednou z pokročilejších technik, kterou můžete při korálkování použít. A co ketlování přesně znamená? Jedná se o techniku korálkování, při které spojujeme jednotlivé korálky a komponenty skrze očka. K vytvoření těchto oček budete potřebovat drátky, a také ketlovací kleště různých tvarů.

Na ketlování se používají drátky různých velikostí a různých materiálů. Očko lze udělat téměř na všech drátcích, jen je potřeba počítat s tím, že s některými materiály drátků bude manipulace snadnější než s jinými. Například měděné drátky budou měkčí než ocel, tudíž manipulace s měděným drátkem a následné vytvoření očka bude snadnější než s výše zmiňovaným ocelovým drátkem. 

Na očka se používají ketlovací kleště s kulatými zužujícími se čelistmi. Díky jejich tvaru s nimi můžete vytvořit očka různých průměrů. Chce to chvíli cviku, ale poté je práce s nimi snadná a zvládne ji opravdu každý.

Pro úplný začátek ketlování vám budou stačit tyto troje kleště: štípací, kulaté a půlkulaté ploché.

Štípací kleště

Jak název napovídá, používají se na odštípnutí drátku v konkrétním místě, kde jej chcete ukončit. Při výrobě šperků patří k těm nejvíce namáhaným. A to především v tom případě, kdy pracujete s tvrdými materiály. Ty časem kleště otupí a mohou poškodit i jejich čepel. Při delším používání takto otupělých kleští může dojít k vytvoření mozolů na rukou a možnému zranění. Tudíž je, v případě takového poškození kleští, nutné kleště včas vyměnit za nové.

štípací kleště na výrobu šperků výroba náušnic pomocí kleští štípací kleštičky

Kulaté kleště

Patří k nejpoužívanějším kleštím při ketlování a nesmějí chybět v žádném vybavení. Pomocí těchto kleští můžete drátky lehce ohýbat do kulatého tvaru, dokonce i do tvaru očka. Používají se také při otevírání a zavírání spojovacích kroužků, a také v menší výbavě jako držící kleště při propojování kroužků. V případě, že s nimi držíte měkčí drátek, musíte dávat pozor na deformaci drátku. Při použití větší síly můžete drátek až příliš zmáčknout a ten už nebude vypadat tak hezky jako na začátku.

kulaté kleště kulaté kleště kulaté kleště

A pokud se vám nechtějí dělat očka ručně, pomocí kulatých kleští, tak si můžete pořídit ketlovací kleště, které udělají očko v podstatě za vás. Velikost vzniklého očka je dána průměrem oka daných kleští. A jejich velikou výhodou, kromě snadné a rychlé práce, je zejména to, že díky nim vždy vytvoříte očko o stejné velikosti. Na Nubiu je najdete ve 3 velikostech ok - 3 mm, 2,25 mm a 1,5 mm.

ketlovací kleště Ketlovací kleště na výrobu ketlovacích oček ketlovací kleště  

Půlkulaté zužující se kleště ploché

Tyto kleště se používají k natočení drátku jiným směrem v případě vybočení při ketlování. Stejně jako kulaté kleště, i půlkulaté zužující se kleště ploché se dají použít na zamačkávací rokajl nebo k zavírání oček. Na otevírání jsou většinou příliš široké a nevejdou se do očka. Využít je můžete také jako držící kleště. Stejně jako u kulatých kleští, dávejte pozor na sílu, kterou používáte při práci s měkčím materiálem. Díky půlkulatým kleštím můžete drátky lehce ohýbat, například do 90 stupňového úhlu, kdy je potřeba přesný ohyb na daném místě.

  ploché kleště na výrobu šperků bižuterní ploché kleště

Ve větších sadách nářadí najdete mimo již zmíněné i další kleště a také pinzety:

Nylonové kulaté kleště

Jak název napovídá, na povrchu těchto kleští je nylonový potah, který zabraňuje možné deformaci drátku. A právě díky tomu se nejčastěji používají jako držící kleště, naopak nejsou vhodné k zavírání oček. Při zavírání oček se může nylonová část opotřebovávat, což by vedlo k nutné výměně kleští za nové. Ve většině případů se dá u těchto kleští vyměnit jen nylonová část a předejde se tím nákupu celých kleští nebo dokonce celé sady. Tyto kleště jsou velmi praktické, protože s jejich pomocí můžete pracovat s drátky jakéhokoliv materiálu.

nylonové kulaté kleště nylonové kulaté kleště 

Velké ploché kleště

Jejich funkce je hodně podobná už zmíněným půlkulatým kleštím. Tyto jsou o něco širší, proto se používají k přidržení drátku nebo uzavření oček u pevnějšího drátku.

velké ploché kleště na výrobu špěrků ploché kleště na šperky

Půlkulaté zahnuté kleště

S těmito kleštěmi se lépe dostává do obtížných úhlů a zvládnou jemnější práci. Díky jejich zahnutí lze očko lépe vidět. Využít je můžete při otevírání a zavírání oček.

půlkulaté zužující se kleště

Rovná tenká pinzeta

Používá se při práci s komponenty a při tvorbě drobných detailů. Není příliš vhodná pro nabírání korálků, jelikož je příliš tenká a korálky by mohly z pinzety vyklouznout. Taktéž není vhodná na přidržování drátků nebo uzavírání oček.

Pinzeta s plochým koncem

Pinzeta je díky svým plochým koncům vhodná pro nabírání korálků. Doporučujeme nepoužívat velkou sílu, jelikož by mohla některé tenké a skleněné korálky rozbít.

pinzety na výrobu šperků

Na našem e-shopu najdete sady s kleštičkami v barvách: bubblegum růžová, modrá, olivová, fialová orchid nebo čokoládová.

 sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků

Na obrázcích je nafoceno nářadí z bubblegum růžové a čokoladové barvy. Na e-shopu prodáváme nářadí i po kusech nebo po jiných sadách.

Doufáme, že se vám dnešní článek líbil a že vám při vašem tvoření pomůže. 

Jana