Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Macramé čelenka s minerálními korálky

V dnešním návodu si ukážeme, jak si doma vyrobit drhanou (= cizím slovem macramé) čelenku, kterou si dozdobíme minerálními korálky. Výsledná čelenka díky korálkům získá vzhled téměř princeznovského diadému. Tentokrát padla volba na vínovou barvičku, ke které se mi hodily korálky z růžového nefritu, které mají jemné mramorování právě sytě vínovou barvou. Pokud máte v oblibě výraznější vlasové doplňky, můžete použít přízi o šíři 4 – 5 mm, ze které bude čelenka působit mohutněji.

Co budete potřebovat:

20 – 30 minerálních korálků o průměru 8 mm (odkaz na růžový nefrit)
Bavlněnou přízi o šíři 2 – 3 mm 
Čelenku (ideálně) v barvě příze
Nit v barvě příze
Stužku v barvě příze
Nůžky, jehlu, izolepu, tavnou pistoli 


1. krok
Připravíme si ustřiženou přízi o délce 7 metrů, dva 10cm kousky stužky a 1 metr nitě. Z počátku bude práce s tak dlouhou přízí náročná a to hlavně na ruce. Konce se budou motat a manipulace bude nešikovná, ale s každým uzlem pak příze rychle ubývá. Jen se to musí na začátku vydržet.

výroba macramé čelenky

2. krok
Vezmeme si čelenku. Doporučuji plastovou, po které příze lépe klouže. Pomocí izolepy si ji přilepíme na pracovní podložku, aby pevně držela a my mohli uzly pořádně utahovat. 

čelenka s korálky

3. krok
Asi 2 cm od konce čelenky začneme vázat uzly. Celá čelenka je drhaná pouze jedním typem uzlu, který se nazývá plochý spirálový uzel. Kdo zná plochý uzel z našeho předchozího návodu na klíčenku, tak už ví, jak na něj. Spirálový uzel je v podstatě 1. fáze plochého uzlu.

drhaná čelenka macramé čelenka návod jak udělat plochý uzel

4. krok
Jakmile budou uzlíky přibývat, spirálka kolem čelenky se bude sama stáčet, takže se jí necháme vést. Až bude potřeba, čelenku si otočíme, přelepíme izolepou a dodrháme druhou polovinu.

výroba čelenky

5. krok
Před koncem čelenky opět necháme nedopletené 2 cm. Přebytečnou přízi odstřihneme a volné konce přilepíme tavnou pistolí k čelence.

výroba macramé čelenky s korálky

6. krok
Kdo nepořídí čelenku v barvě příze (jako já), může si konce čelenky obmotat stužkou, kterou si přilepí opět pomocí tavné pistole.

čelenka macramé

7. krok
Navlečeme si nit do jehly. Nit uvážeme k prvnímu uzlu čelenky. Pak budeme postupně provlékat do středu každého „políčka“ mezi spirálou jeden korálek

korálková čelenka korálky navlékneme na nit

8. krok
Důležité je nit neustále držet napnutou, aby korálky pevně držely a nebyly uvolněné. Množství korálků závisí na počtu políček. Já jich použila 20, ale pokud budete spirálu více stáčet, budete potřebovat více korálků a naopak. Na závěr nit zapošijeme a zajistíme uzlem.

macramé čelenka z korálků

9. krok
A princeznovská korunka je na světě!

čelenka s korálky čelenka s korálky z nefritu výroba čelenky z korálky

Ještě tu máte i video návod. 

Dejte nám vědět, jestli jste už čelenku vyráběli. Budeme moc rádi, když nás označíte třeba na Instagramu.

Návod pro nás vytvořila Manufaktera❤️