Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Macramé duha s korálky

V tomto návodu si ukážeme, jak si jednoduše vyrobit macramé duhu vylepšenou o minerální korálky. Duha je skvělá dekorace do dětského pokojíčku. V menším provedení může posloužit na zavěšení do kočárku. V jakých barvách si ji vyrobíte, to bude na vás. Já jsem zvolila neutrální barevnou kombinaci, která je nyní hodně trendy a dá se použít jak pro chlapečka, tak pro holčičku. 

Co budeme potřebovat? 

1. krok 

Nastříháme si nejsvětlejší přízi na 4 různé délky – 40 cm, 44 cm, 48 cm, 52 cm, které nám vytvoří základ pro jednotlivé pruhy duhy. Od každé délky si ustřihneme 3 ks šňůry. 

stříhání příze

2. krok

Na jedné straně slepíme k sobě konec stejně dlouhých šňůr izolepou, ať se nám lépe pracuje. Toto bude tvořit základ jednotlivých pruhů.

tvorba základu jednotlivých pruhů

3. krok

Nyní začneme vytvářet pruhy duhy. Vezmeme si klubíčko příze a přivážeme jej k základu ze 3 stejně dlouhých šňůr slepených izolepou asi 8 cm od konce.

tvorba pruhů duhy

4. krok

Volný konec ze začátečního uzlu si přidržíme u základu a začneme základ hustě obmotávat. Jakmile se budeme blížit ke konci, ukončíme obmotávání a uděláme uzel ve stejné vzdálenosti od konce základu jako na začátku pruhu. Přízi odstřihneme, aby nám zůstal pár cm volný konec. 

obmotávání příze kolem pruhů

5. krok

Stejným způsobem vyrobíme 2., 3. a 5. pruh duhy. Vždy si k sobě přirovnáváme pruhy, které jsou už zohnuté do oblouku, abychom věděli, jak dlouho je potřeba obmotávat. Pokud jsou delší či kratší, vždy je možné přízi stáhnout či roztáhnout po základu.

hotové barevné pruhy

6. krok

Volné konce uzlů z obmotaných šňůr zatáhneme pomocí jehly s velkým očkem dovnitř a ustřihneme.

zatáhnutí volných konců uzlů zatáhnutí volných konců uzlů

7. krok

Nyní k sobě sešijeme 1. až 3. pruh duhy. Pokud máte dlouhou jehlu, která zároveň prošije všechny 3 pruhy, tak ji použijte. Já měla jen klasickou, tak jsem je musela přišívat k sobě po jedné.

sešití pruhů k sobě sešití pruhů k sobě

8. krok

Nyní je čas pro 4. pruh duhy, který bude korálkový. Uštípneme si dostatečně dlouhý drátek kleštěmi. Jeden volný konec drátku si namotáme kolem konce 3. pruhu duhy.

přidání 4. korálkového pruhu přidání 4. korálkového pruhu

9. krok

Na drátek navlečeme všech 26 korálků. Konec drátu zakončíme očkem. K tomu nám pomůžou tyto kleště, které zároveň udělají očko a zaštípnou přebývající drátek.

navlékání 26 korálků na drátek

10. krok

Pro jistotu ještě přišijeme drátek s korálky ke 3. pruhu. Aby se nám nit schovala, vždy jsem ji umisťovala mezi jednotlivé korálky.

přišití drátku s korálky k duze

11. krok

Přichází na řadu 5. pruh, který si opět přišijeme k předchozímu pruhu a nit zase provlékáme mezi jednotlivými korálky.

přišití 5 pruhu k duze

12. krok

Volné konce duhy si zastřihneme do délky, která se nám líbí, a rozčešeme hřebínkem.

zastřihnutí a rozčesání konců duhy

13. krok

Na závěr provlékneme poslední řadou poutko z příze a zasukujeme.

připevnění poutka z příze

14. krok

A tady už hotová duha!

hotová duha

Pamatujte, že je to pouze dekorace a nikoliv hračka pro děti. Pro tvorbu této duhy jsme si pro vás připravili také video návod pro snadnější pochopení postupu.

Děkujeme Manufaktera za návod.

Doporučené produkty1