Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Návod na věneček s korálky a sušenými kvítky

Tentokrát si společně vyrobíme dekoraci, která ozdobí váš dům a navíc si ji můžete obměňovat celý rok. Bude hezkou dekorací u vás doma a s ozdobnou krabičkou bude krásným dárkem pro blízkou osobu. Vynikne v roubence i moderním interiéru. A pokud si věneček vyrobíte z neutrálních barev a korálků, můžete květinky měnit podle ročních období a toho, co příroda zrovna nabízí jako jsou větvičky nebo i lístky.

Co k výrobě potřebujeme?

Korálky: 

Dřevěný kruh o průměru 22 cm (Dřevěný kruh by měl být silnější, bude vám na něm lépe držet cop z příze.)

Šňůru o délce 7,5 m (Já jsem použila značku Bobbiny Premium 5 mm Golden Natural, má v sobě zlatou nitku a bude se hezky třpytit.)

Floristický drát o délce 40 cm (Použila jsem silnější s průměrem 2,5 mm. Silnější drát bude dělat lepší podpěru korálkům, ale pozor, aby nebyl příliš silný a neprosvítal mezi korálky.)

Střapec bílý s propojovacím kroužkem 2 ks

Jutovou mašli o šíři 2,5 cm a délce 30 cm

Sušené květiny

Tavnou pistoli, jutový provázek, kleště na drát, nůžky (praktická Cestovní sada nářadí)

macrame věneček

1. krok

Vezmeme si dřevěný kruh, drát a kleště. Drát kleštěmi rozstřihneme na dva kusy - 18 cm a 22 cm. Kratší jsem přilepila tavnou pistolí cca 6 cm od kraje a delší cca 14 cm od kraje.

macrame věneček

2. krok

Teď si upleteme cop ze čtyř pramenů. Aby byl silnější, tak si šňůru zdvojíme, ale postup je stejný. Šňůru o délce 7,5 m si rozdělíme na čtvrtiny a v jejich prostředcích položíme na stůl jako na fotce. Můžeme si na překřížení položit nějaké závaží, aby se nám lépe pletlo.

macrame věneček

3. krok

Postup je stále stejný po celou dobu pletení copu. Pramen, který je nejvíce napravo vedeme spodem pod druhý (vnitřní) pravý. Levý krajní pramen vedeme vrchem přes druhý levý (vnitřní) pramen.

macrame věneček

4. krok

Prameny spojíme uprostřed a to pravý přes levý. V tu chvíli nám vzniknou nové krajní prameny, které vedeme stejně jako ty předešlé. Pravý krajní pramen spodem pod druhý (vnitřní) pravý a levý krajní vrchem přes druhý (vnitřní) levý. Nezapomínáme lehce utahovat. A začne nám vznikat pásek.

macrame věneček

5. krok

Držte zdvojenou přízi vedle sebe, pokud se začne překrucovat, začne se kroutit celý pásek. My ho chceme mít úhledný a plochý. Pleteme cop až do konce šňůr.

macrame věneček

6. krok

Konec pásku zavážeme jutovým provázkem a uděláme dva uzlíky.

macrame věneček

7. krok

Konce zastřihneme na 1 cm.

macrame věneček

8. krok

Zvolíme si místo, kde bude poutko, a přilepíme tavnou pistolí na kruh konec copu. Konec přilepíme kousek za polovinou v místě, které vzniklo přilepením prvního drátu. Pásek lehce napneme, vytvarujeme do kruhu tak, aby nám zbyl přesah, kterým skryjeme konec. Poté pásek přilepíme. Nezapomeneme ho přilepit ze strany, na které jsou přilepeny dráty. Tím bude strana začištěná a z rubu nám zbyde pouze čistý kruh.

macrame věneček

9. krok

Z jutového provázku vyrobíme poutko tak dlouhé, jak nám bude vyhovovat a přivážeme přes přesah. Můžeme přilepit lepidlem pro zpevnění.

macrame věneček

10. krok

To nejtěžší máme za sebou. Kruh je hotov a teď budeme zdobit.

macrame věneček

11. krok

Začneme střídavě lepit korálky. Lepidlo dáváme mezi korálky i na drát, aby byly přilepeny co nejvíce. Malé korálky lepíme dírkami k sobě. U velkých korálků si dávejte pozor, protože budou přilepeny dírkami svisle, abychom do nich mohli zasunout květinky.

macrame věneček

12. krok

Když máme hotovo, vyrobíme si mašličku. Jutovou mašli překřížíme. Necháme si cca 7 cm volné konce.

macrame věneček

13. krok

Prostředek volného oblouku chytneme do překřížení a vznikne nám mašle.

macrame věneček

14. krok

Uprostřed omotáme jutovým provázkem a svážeme dvěma uzlíky.

macrame věneček

15. krok

Otočíme lícem dolů a na volné šňůrky navlékneme střapce. Volné konce svážeme na dva uzlíky.

macrame věneček

16. krok

Takto vypadá hotová mašlička.

macrame věneček

17. krok

Nalepíme ji pomocí tavné pistole na přesah s poutkem, aby ho zakryla. Volné konce mašličky a jutových provázku můžeme přilepit.

macrame věneček

18. krok

Nakonec naaranžujeme květinky do prázdných, svislých dírek velkých korálků. Zastřihneme konce. Poté zbytek korálků nalepíme kolem na pásek a jeden velký přilepíme nahoru na mašličku.

macrame věneček

Doufám, že se vám tvoření líbilo, protože tento věneček si můžete vyrobit v nespočtu různých barevných kombinací, měnit květinky podle ročních období a pořád zůstane elegantní.

Tento návod pro nás vytvořila _krisdeko_.

 

Doporučené produkty1