Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Návod na obal na svíčku z rokajlů

Tentokrát pro nás sepsala návod paní Drahomíra „Darí“ Fejtková, která je královnou korálků už přes 20 let. Královnou, protože má vlastní školu korálkování, píše návody, radí ve facebookových skupinách začátečníkům i pokročilým a také napsala několik knih. Díky tomuto návodu můžete dát „zimní kabátek“ třeba vaši adventní svíčce nebo jej použít jako návod na výrobu prstýnku. Návod je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci, jen je potřeba vše dělat krok za krokem. Obal byl dělaný na svíčku o průměru 3,8 cm a výšce 1,8 cm.

svíčka z rokajlových korálků

Co budete potřebovat? 

Rokajl Preciosa modrá 8/0 1,7 g (v návodu značený jako M)
Rokajl Preciosa žlutá 8/0 8 g (v návodu značený jako Z)
Jehlu a nylonovou nit Nymo typu B nebo F

návod na adventní svíčku z rokajlových korálků

Postup 

Písmena M a Z značí, kterou barvu rokajlů máte použít. Pokud je v návodu uvedeno M, znamená to, že máte použít rokajl modré barvy. Číslo, které stojí před písmenem pak značí, kolik kusů korálků máte použít. Pokud je tedy v návodu „2Z“ znamená to, že máte navléct 2 korálky žlutých rokajlů.

1. krok
Navlékneme 1M, 2Z,1M, 2Z,1M, 2Z, 1M, 2Z,1M, 2Z. Korálky stáhneme 10 cm od konce nitě. Třetí M od konce provlékneme směrem k začátku (viz obrázek).

2. krok 
Navlékneme 2Z, 1M, 2Z a následně provlékneme první M směrem k začátku.

3. krok
Navlékneme 2Z, 1M, 2Z a provlékneme 1M. Navlékneme 2Z, 1M, 2Z. A provlékneme posledním 1 M. (V předchozí řadě, vlevo, vynecháme 2Z, 1M, 2Z. A provlékáme až posledním M).

postup výroby obalu na adventní svíčku z rokajlových korálků

4. krok
Navlékneme 2Z, 1M, 2Z, provlékneme 1M. Navlékneme 2Z, 1M, 2Z. Provlékneme koncovým 1M.

5. krok
Kroky 3. a 4. opakujeme a ušijeme celou šířku pruhu. Končíme krokem 3.

rokajlové korálky, výroba prstýnku

6. krok
Sešití pruhu: Navlékneme 2Z, provlékneme 1M na začátku pruhu. Navlékneme 2Z, provlékneme 1M na konci pruhu. Navlékneme 2Z, provlékneme 1M na začátku pruhu. Navlékneme 2Z, provlékneme 1M na konci pruhu. Navlékneme 2Z, provlékneme 1M na začátku pruhu. Nitě zapošijeme.

sešití prstýnku z rokajlových korálků

A to je vše. Pokud se vám návod líbil a svíčku si budete vyrábět, budeme moc rádi, když nás označíte na sociálních sítích. 


Tento postup sešití rokajlů můžeme použít na svíčku, stejně, jako to udělala Darí, nebo ho můžete využít jako kroužek na ubrousek nebo například prstýnek.

kroužek na ubrousek z rokajlových korálků