Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Vánoční věnec na dveře s korálkovými ozdobami

Advent je za dveřmi a je třeba si ty dveře tematicky ozdobit vánočním věnečkem. Já si vytvářím každý rok věnec sama a letos jsem se rozhodla, že si ozdobičky vyrobím z korálků. A tak vám ukážu, jak na to. :) Pro usnadnění práce jsem již sehnala uvázaný základ z chvojí, takže pokud v tom nemáte praxi, ale přece jenom se chcete realizovat, s klidným srdcem můžete sáhnout po tomto „polotovaru“. Ke korálkovým ozdobám jsem pak už jen přidala šišky z borovice z naší zahrádky, takže skoro celý věnec je homemade. Barevně jsem neexperimentovala a zvolila vánoční klasiku - červenou a stříbrnou barvu.

Co budeme potřebovat?

základ na věnec z chvojí

asi 130 ks pokovených korálků z lávy o průměru 4 mm

balíček lesklých červených rokajlových korálků

balíček matných červených rokajlových korálků 

zelenou hedvábnou šňůrku s jehlou

drát o síle 0,3 mm (sílu drátku přizpůsobte průvlekům korálků)

širší stuhu

ketlovací kleště a štípací kleště, nůžky, floristický drát (zelený), přírodniny na dozdobení (šišky, ořechy, jmelí, sušené květy, aj.

1. krok

Prvně si vyrobíme větvičky z červených rokajových korálků. Volila jsem dva druhy – červené lesklé a červené matné. Větvičky z těchto korálků mi ve věnečku připomínají cesmínu nebo jeřabinu a ty matné vypadají jako pokryté mrazem. Stejně, jako každá větvička v přírodě je jedinečná, tak jsem je vyráběla i já. Každá je jiná, ale princip výroby je stejný. Začneme tím, že si ustřihneme dostatečně dlouhý kus 0,3 mm drátku. Na jednu větvičku o délce cca 10 cm jsem použila drátek o délce cca 50 – 60 cm, ale také záleží, jak moc rozvětvené budete větvičky dělat.

vánoční věnec

2. krok

Drátek si lehce přehneme v půli a navlečeme na něj korálky.

vánoční věnec  vánoční věnec

3. krok

Abychom řadu zajistili, tak jeden konec drátku vedeme v protisměru zvenku kolem posledního korálku v řadě a poté jej provlečeme všemi zbylými korálky v řadě. Pořádně zatáhneme.

vánoční věnec  vánoční věnec

4. krok

Zde necháme pracovat fantazii. Různými kombinacemi počtu korálků vytvoříme různé větvičky. Některé uděláme více košaté, jiné jednoduché. Na závěr zase provlékneme poslední korálek v protisměru a tím jej zajistíme. Přebytečný drátek stočíme a necháme si pár cm k zapíchnutí do věnce. Zbytek odštípneme kleštěmi.

vánoční věnec  vánoční věnec

5. krok

Já jsem vytvořila 4 matné (nakonec jsem dodělávala ještě pátou) a 5 lesklých větviček.

vánoční věnec  vánoční věnec

6. krok

Další ozdobným prvkem na věnci bude korálkový řetěz. Na něj jsem použila pokovené lávové korálky, které svou stříbrnou barvou krásně tmavý věnec rozzáří, a zkombinovala jsem je opět s oběma červenými rokajly. Korálky jsem navazovala na zelenou hedvábnou šňůrku s jehlou, která má délku 2 m a délka akorát tak stačila na můj věneček. Co je skvělé, že šňůrku již dostanete s připevněnou jehlou na konci, takže o to snadnější práci s ní je.

vánoční věnec

7. krok

Na začátku šňůrky si uděláme pomocí uzlíku očko. Řetízek vytváříme v tomto pořadí – lesklý rokajl, lávový korálek, matný rokajl. Se stejnoměrnými rozestupy je zafixujeme pomocí suků. Pomocníkem můžou být záhyby na šňůrce, kterými jsem se řídila, a tak jsem měla rozestupy mezi suky pravidelně od sebe. Uzlík jsem dělala „ob záhyb“. Na konci šňůrky můžeme udělat opět očko nebo jen suk.

vánoční věnec  vánoční věnec  vánoční věnec

8. krok

Jako poslední ozdobičky si vyrobíme stříbrné hvězdy. Na každou hvězdu budeme potřebovat 25 pokovených korálků z lávy.

vánoční věnec

9. krok

Ustřihneme si dostatečně dlouhý 0,3 mm drátek, na který navlečeme 10 korálků. Nyní prvním korálkem provlečeme do protisměru jeden konec drátku. Tím se nám spojí a vytvoří se základové kolečko.

vánoční věnec  vánoční věnec

10. krok

Na drátek si navlečeme 2 korálky. Druhým korálkem provlečeme ještě jednou drátek v protisměru a vytvoříme kolem něj smyčku. Tím se vytvoří cíp hvězdičky.

vánoční věnec  vánoční věnec

11. krok

Na drátek navlečeme ještě jeden korálek a pak drátek provlečeme třetím korálkem ze základového kolečka.

vánoční věnec  vánoční věnec vánoční věnec

12. krok

Takto postupujeme, až budeme mít 5cípou hvězdičku. Na závěr konce drátku stočíme pomocí ketlovacích kleští a uštípneme kleštěmi. Tento tenký drátek jde ustřihnout i většími nůžkami, ale ničí se tím čepel. Hvězdičky jsem si vyrobila čtyři.

vánoční věnec

13. krok

Nyní máme všechny komponenty, takže se pojďme vrhnout na finální dekorování věnce.

Nejprve začneme s korálkovým řetízkem, který si rovnoměrně rozložíme po věnci. Korálky si na niti posouváme, jak je potřeba. A v několika bodech jej zajistíme zapíchnutím přehnutého floristického drátku ve tvaru vlásenky. Také lze použít tavnou pistoli, ale já ráda věnec odstrojuji a dekorace používám opakovaně další roky, proto raději zapichuji, než bych je pak musela složitě čistit od lepidla nebo vyhazovat.

vánoční věnec

14. krok

Teď uvážeme uprostřed věnce mašli. Já jsem ji udělala dvojitou, protože jsem nesehnala širší stuhu a chtěla jsem, aby mašle byla výraznější a objemnější.

vánoční věnec

15. krok

Nyní přichází na řadu větvičky, které zapichujeme do věnce. Pokud je potřeba, opět si pomůžeme vlásenkami z floristického drátku.

vánoční věnec  vánoční věnec

16. krok

Stejně tak přichytneme vlásenkami k věnci i stříbrné hvězdičky.

vánoční věnec

17. krok

Na závěr jsem na volná místa zapíchla šišky, kolem kterých jsem omotala drátek a stočila jeho konce.

vánoční věnec  vánoční věnec

18. krok

Ještě pár detailních záběrů a Vánoce můžou začít, protože já jsem ready! A co vy? Objednejte materiál, uvařte si svařák a jde se na to.

vánoční věnec  vánoční věnec  vánoční věnec

A zde celý věneček. Jak se vám líbí?

vánoční věnec

Mrkněte i na video z celého procesu výroby.

Za návod děkujeme Manufaktera.