Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Vápencová zkamenělina aneb fosilie. Co to vlastně je?

Vápencové zkameněliny jsou fosilní pozůstatky organismů, které se ukládaly v sedimentech a následně byly zatlačeny v zemské kůře, kde pod vlivem tlaku a teploty dochází k jejich mineralizaci. Jednou z nejznámějších zkamenělin, která se používá ve šperkařství, je zkamenělá korálová řasa nebo také korálový kámen. Tento kámen je složen převážně z vápence a obsahuje různé druhy korálů a řas, které se staly fosiliemi.

Korálový kámen má pro využití ve šperkařství mnoho výhod. Je to krásný kámen s výraznými vzory a texturami, které přidávají do šperku unikátní vzhled. Korálový kámen se také tradičně používá jako ochranný kámen, který pomáhá chránit svého nositele před negativními energiemi a emocemi.
Těží se zejména z mořských a oceánských sedimentů, kde se nacházejí velké množství korálových útesů a oblastí s řasami. Některé z nejvýznamnějších nalezišť korálového kamene se nacházejí v oblastech jako Středozemní moře, Japonsko, Indie a Austrálie.

Korálový kámen má typickou barvu růžovou až červenou, ale může se také vyskytovat v bílé, oranžové a hnědé barvě. Barva závisí na mnoha faktorech, včetně typu korálů a řas, které se staly zkamenělinami, ale také na podmínkách, kde kámen vznikl.
Vápencové zkameněliny mají obvykle světlou barvu, avšak mohou se vyskytovat v různých odstínech od bílé až po tmavě šedou nebo hnědou, v závislosti na druhu zkameněliny a podmínkách, za kterých byla vytvořena.

Vápencovou zkamenělinu u nás na e-shopu najdete ve 4, 6, 8 a 10mm variantě korálků.

Přírodní vápencová zkamenělina - korálky, bílé, 8 mm Přírodní vápencová zkamenělina - korálky, bílé, 6 m

Korálky vápencové zkameněliny můžete použít například na výrobu náramků nebo náhrdelníků. My jsme se ale využili i při tvorbě dekorace macramé duhy, kam nám jejich neutrální barva krásně zapadla.

macramé duha s korálky, dekorace