Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Vše o pyritu, jeho význam a účinky

Pyrit, známý také jako „blýskavý kov“ nebo „kočičí zlato“. Je to minerál, který přitahuje pozornost svým vzhledem a vlastnostmi. Jeho název pochází z řeckého slova „pyr“, což znamená oheň, kvůli jeho schopnosti vytvářet jiskry, když je třen nebo bije o jiný kov. Pyrit je složen ze železa a síry a je jedním z nejběžnějších sulfidů na Zemi.

Dalším zajímavým aspektem pyritu je jeho vliv na lidskou psychiku a energii. Pyrit se často spojuje se schopností přitahovat bohatství a prosperity. Věří se, že má pozitivní vliv na sebevědomí, odhodlání a kreativitu. Někteří lidé používají pyrit jako amulet nebo ho umisťují do svého domova nebo pracovního prostředí s cílem přilákat hojnost a pozitivní energii. Lidé také věří, že pyrit napomáhá odstraňovat citové, fyzické ale i duševní bloky. Údajně pomáhá najít světlé stránky a pomáhá se propojit s vnitřním „Já“. Zároveň prý uklidňuje ve vypjatých situacích a může snižovat velké výkyvy nálad. Kromě toho podporuje toleranci a pochopení. O pyritu se tvrdí, že díky svému třpytu propojuje člověka se sluneční energií, což má vliv na pozitivní energii člověka.

Naleziště: Pyrit je poměrně rozšířeným kamenem. Nachází se v různých částech světa, včetně Spojených států, Španělska, Peru, Číny a Ruska. Obvykle se vyskytuje v horninách a žílách, často společně s dalšími minerály, jako je chalkopyrit nebo křemen.

Barva: Pyrit má charakteristickou zlatavou až mosaznou barvu, právě díky ní si vysloužil přezdívky „blýskavý kov“ nebo „zlaté kameny chodců“. Jeho krystaly mají kosočtverečný tvar se stříškovým uspořádáním. Tyto krystaly mohou být velmi malé nebo se mohou vyskytovat větší a výraznější. Když se pyrit rozštěpí, může vykazovat kulaté až polokulovité tvary.

Co se týče účinků, pyrit má zajímavé vlastnosti. Má velmi vysokou hustotu a je tvrdý, což z něj činí oblíbený materiál pro výrobu zlatých a stříbrných šperků. Nejčastěji krystalizuje do tvarů čtverce. Jeho zlatavý lesk a unikátní kosočtverečné krystaly také přitahují sběratele minerálů.

Kromě estetického a dekorativního využití má pyrit také historický význam. Ve starověkém Řecku byl používán jako oheň při slavnostech a rituálech. Lidé věřili, že jiskry vytvářené třením pyritu mají magickou moc a symbolizují oheň a světlo. 

Vhodný pro tato znamení: Kozoroh, Lev

Pyrit na našem e-shopu najdete hned v několika variantách. Pokovený broušený pyrit ve velikosti 2 a 3 mm. Přírodní pyrit v 8 mm variantě nebo rondelky například o rozměru 6x4 a 3x2 mm.

kámen pyrit broušený 8 mm korálky z pyritu rondelky pyritu 3x2 mm rondelky pyrit, v modré barvě 

Jedním z oblíbenců je i přívěsek z pyritu. Pověsit si ho můžete na jakýkoliv řetízek, který máte doma nebo si můžete rovnou vyrobit náhrdelník. Pro tento případ pro vás máme plno nití a šňůr na výrobu šperků nebo řetízků se zapínáním.

Přívěsek z pyritu, 39x12x11,5 mm

Pyrit si našel místo i v naší sadě „Harmonie a prosperita“, ve které ho najdete spolu s leštěným krystalem z ametystu a křišťálu a vykuřovadlem Palo Santo. Celou sadu posíláme v dárkové krabičce.

sada harmonie, kámen křišťál, pyrit, ametyst a palo santosada harmonie, kámen křišťál, pyrit, ametyst a palo santo

Pro podobné články mrkněte a náš blog a sociální sítě.